Lussekatter & Knäck

Åkte iväg till Veronica och bakade idag, blev lussekatter och två omgångar knäck. En med- och en utan mandel :] 

Lussisar:
Smular ner 50g gäst i en bunke och smälter 150g smör i en kastrull. Blandar även i 5dl mjölk i kastrullen det ska sedan värmas till 37ºC. Häller över lite av blandningen i bunken och rör om så att jästen löses upp. När det är gjort så häller man över det som är kvar + 2paket saffran, 1,5 dl socker, 1 burk (250 g) kesella och lite salt. Efter det är det dags för mjölet (ca. 1,7l) att blandas ner. Degen är klar då den släpper ifrån kanten. Då ska den jäsa 30min under en duk.

Degen delas sedan i 5 delar och varje del i sin tur 10 små mini delar som sedan korvas ut till katter på papper. Där får de ligga å jäsa 20min innan de kastas in i ugnen, fast först penslas de förstås (med ett vispat ägg). 8min i ugnen på 225ºC, eller tills de ser ut att ha rätt färg! De ska sedan svalna under en duk innan det är dags att äta!
 



Knäckisar:

2dl socker, 2dl vispgrädde och 2dl ljus sirap. Koka upp allt i en kastrull ca 40min, tills att smeten klarar kulprovet :] Sedan i med hackad mandel och häller sedan ut i formar!

 

Trackback
RSS 2.0